Hoppa till innehåll
Vad är Ouroboros?

Vad är Ouroboros?

Om du läser på om Cardano kommer du säkerligen stöta på uttrycket Ouroboros förr eller senare. Men vad är Ouroboros egentligen? Enkelt förklarat är det ett protokoll som styr Cardanos egen blockkedja. De har lagt ner mycket tid på säkerheten för att det ska vara ett tryggt val för alla som vill investera i kryptovaluta.

Close up of Bitcoin and Cryptocurrency stock market exchange candlestick chart

En uppgradering från Bitcoin

Bitcoin var den första kryptovalutan men idag har vi kommit mycket längre än så. Bitcoin har fått mycket kritik eftersom deras serverhallar slukar kopiösa mängder energi. Ouroboros är ett annat slags protokoll som inte är lika krävande. Det är många och svåra matematiska formler som ligger bakom detta. 

 

Man kan alltså säga att Ouroboros är grunden för Cardano och en viktig del för att fortsätta utveckla kryptovalutan. Ouroboros är uppbyggd med en helt unik formel som inga andra kryptovalutor använder sig av. Skaparna har använt sig både av psykologi och matematik för att garantera säkerheten. Det är dessutom viktigt att man kan garantera hållbara blockkedjor, och det är precis vad Cardano gör här. I en värld som fokuserar på grön energi och klimatet är Cardano och Ouroboros ett stort steg i rätt riktning. 

Tillgänglighet är ett av ledorden

Något som gör Ouroboros unikt är att man har tänkt på framtiden. Alla globala nätverk ska kunna växa på ett hållbart sätt som gör vår planet till en bättre plats. Klimatet och miljöaspekten är minst lika viktigt som allt annat. Vi måste ta hand om vår planet och bevara den till framtida generationer. Det är precis det som är fallet med Ouroboros.

Det är helt säkert att använda

Många som kanske inte är så bekanta med kryptovalutor och Ouroboros kanske undrar om det är säkert att investera i. Ourobouros har de bästa och mest avancerade matematiska formlerna för att skydda sig på hackare och intrång. Protokollet är garanterat säkert så länge minst 51% av ADA-innehavarna är ärliga. Man håller ständigt på att utveckla protokollet så det ska bli ännu bättre och ännu säkrare.

Du kan få flera olika belöningar

Cardano arbetar mycket med belöningar och bonusar för att försäkra sig om att blockkedjan som använder Ouroboros fungerar som den ska. Om du äger ADA och deltar i den här processen kan du alltså räkna med att du får någon typ av bonus. Det får du genom att delta i något som kallas stake pools. Belöningen du får är alltså mer ADA. För dig som inte känner till ADA så är det deras alldeles egna kryptovaluta. 

Allt sköts via olika stake pools

Ouroboros överlämnar kontrollen till vissa utvalda användare via något som kallas för stake pools. Det kan vem som helst bli delaktig i. Det viktiga är att varje pool ständigt är uppkopplad mot ett nätverk för att allt ska fungera som det ska. Varje pool sköts sedan av en ansvarig ledare. Om allt går som det ska blir denna pool en del av blockkedjan. Det är då som alla som har investerat i poolen får en liten belöning.

Det sparar väldigt mycket energi

Som vi nämnde tidigare i texten har andra kryptovalutor setts som energislukande miljöbovar. Det har till och med gått så långt att visa regeringar vill förbjuda mining. Ouroboros har alltså hittat en lösning på detta problem. Det behöver inte alls samma energibehov för att fungera. Alltså är det ett miljövänligt alternativ som vi säkerligen kommer höra mycket mer om i framtiden.

Blockchain och decentralisering​

Två olika protokoll

När man ska svara på frågan vad är Ouroboros måste man förstå att det är indelat i två olika protokoll. Den ena heter proof-of-stake och den andra heter proof-of-work. Dessa är algoritmer som styr hur hela blockkedjan fungerar. Det är inget som är unikt för Cardano utan det är så alla blockkedjor fungerar. Bitcoin är till exempel en proof-of-work kedja. Det är säkert men kräver alltså mycket energi. Proof-of-stake är minst lika säkert men har också lyckats lösa energifrågan. 

Proof-of-stake är inte beroende av mining utan väljer istället operatörer som ansvarar för sina egna pooler. Det är sedan deras uppdrag att skapa nya block.

Så fungerar Ouroboros

Ouroboros är en komplicerad process där varje block delas upp i olika slots. Sedan utser man en som ansvarar för varje slot. Det är dennes uppgift att se till att sloten skapar nya block. Det ligger mycket modern teknologi bakom denna teknik och det kan ta tid att sätta sig in i det. De har tagit mycket inspiration från samhället och kollat på hur vi människor uppför oss, både som individer och i grupp. Det är också det som deras belöningssystem bygger på. Om vi människor blir belönade för vårt arbete är det större chans att vi gör ett bra jobb.

Vanliga frågor och svar om Ouroboros

Den stora skillnaden är att Ouroboros inte drar lika mycket energi som andra kryptovalutor. Det är därför som den är så lovordad av många experter.

Det är ett protokoll som är utvecklat av Cardano. De ligger även bakom kryptovalutan som heter ADA.

Det är ett så kallat proof-per-stake protokoll. Det är alltså inte beroende av mining utan man använder ett system som heter stake. Systemet är inte lika elberoende som Bitcoin och andra kryptovalutor.

Ja, det ligger flera timmars hårt arbete bakom och man använder sig alltid av de senaste säkerhetsföreskrifterna. De har också analyserat människors beteende som en grund till protokollet.