Hoppa till innehåll
Stake pool operation

Stake pool operation

Om du vill vara delaktig i Cardano och regelbundet köper kryptovalutan ADA kan du engagera dig i något som kallas för stake pool operation. Det finns egentligen inget svenskt namn för det då kryptovalutor inte slagit igenom fullt ut i Sverige ännu. Därför är det en ypperlig chans att ta del av det innan alla andra. När du är en operator eller ansvarig för en pool har du chansen att tjäna extra ADA, det är alltså Cardanos egna kryptovaluta. Du är också delaktig i processen att utveckla Cardano och ser till att blockkedjan fortsätter framåt.

Multiracial business people staking hand together

Så fungerar staking

Cardano är alltså en blockkedja precis som Bitcoin och fungerar därför att alla som äger ADA lägger en del av sitt innehav i en gemensam pott. Det är alltså ett nätverk som gör detta tillsammans. Ju mer ADA du äger desto större innehav har du i en pott. När du är delaktig i det har du också chansen att få belöningar eftersom du hjälper Cardano att utvecklas. 

Har du innehav i ADA har du två val när det kommer till staking. Antingen delar du med dig av ditt innehav till en pott eller så är du ansvarig för en pott. Det spelar sedan stor roll för protokollet. En av poolerna kommer alltså bli nästa block i blockkedjan. Om du är ny på det här med kryptovalutor kan det låta ganska komplicerat. Därför kan det vara bra att kolla på en video som visar hur Cardano fungerar. Då kommer du även känna sig mer trygg när det kommer till stake pool operation. 

Ju större en pool är desto större chans är det att den kommer bli vald som nästa del i blockkedjan. Då kommer även alla som har lagt en del av sin insats i denna pool få en belöning.

Allt du behöver veta om en stake pool

Den som är ansvarig för en stake pool får själv välja om den ska vara privat eller öppen för alla. Om den är öppen kan vem som helst få tag på den unika adressen och bestämma om de vill lägga sitt innehav här eller inte. Då kommer även de att få ta del av belöningen. Om du har en privat pool är det bara du som ägare som får ta del av en eventuell belöning. 

Det är tillåtet att sköta en stake pool operation både som privatperson och som företag. Det viktiga är att du är pålitlig och har en bra hum om Cardano och deras blockkedja fungerar. Du måste även se till att det kommer in mer valuta till poolen hela tiden. Om den står still har Cardano ingen nytta av den. 

Om du vill börja lugnt kan du alltid gå med i ett publikt nätverk och lägga en del av din ADA-förmögenhet i den. Ju mer som kommer in i en stake desto bättre. Målet är den ska väljas att bli “slot-leader” för det är då man får en belöning. 

Cardano har lagt ner väldigt mycket tid på att systemet ska vara säkert och rättvist för varje inblandade. Du kan alltså känna dig helt trygg om du gör en sådan investering.

Alla pooler rankas i en lista

Cardano samarbetar i stort sett med två stora plånböcker som heter Daedalus och Yoroi. Oavsett vilken av dessa du väljer kan du välja att bli en stake pool operator. Varje stake kommer sedan att rankas i en lista där vissa är mer eftertraktade än andra. Om du lyckas hamna högt på en sådan lista kan du få en stor belöning. 

Får man själv bidra hur man vill till en stake pool operation?

Det finns inget som förbjuder dig som ägare att lägga en större del av din ADA-förmögenhet i din stake pool. På så sätt kan du skapa mer uppmärksamhet kring din pool. Det kan i sin tur leda till större belöningar och bonusar. Frågan är alltså hur mycket du själv tycker det är värt att investera.

Cardano coin on black gravel background

Så öppnar du en egen stake pool operation

Cardano säger själva att det är en fördel att ha någon form av IT-utbildning eller kunskap om du ska bli en operator. Det är inget krav men det kommer underlätta väldigt mycket för dig. Du måste även vara medveten om att det är ett stort ansvar att driva en stake pool. Du kan aldrig vara helt ledig från ditt ansvar och måste försäkra dig om att andra fortsätter att bidra till din pool.

Som ägare har du inte bara ett ansvar mot hela Cardano och dess nätverk, du har även ett ansvar mot de andra som bidrar till din pool. De litar på att få en belöning för att de bidrar. Det finns en komplett guide för hur du öppnar din egen pool. Dock är det viktigt att du uppfyller de krav som Cardano har satt upp. Du måste även marknadsföra din pool så att andra blir intresserade av att investera. 

Om du inte har rätt erfarenhet

Har du inte tillräckligt med erfarenhet behöver du inte misströsta. Det finns fortfarande en chans att du kan öppna en stakepool i framtiden. Du behöver bara börja studera och skaffa dig de färdigheter som efterfrågas. Det går att hitta mycket information på nätet och det är bara en fråga om att vilja. 

Det finns många exempel där människor helt utan erfarenhet från Linux och blockkedjor har lyckats riktigt bra. Det viktiga är att de är hängivna och har tiden att engagera sig. Känner du att detta är ett kall i livet kan det alltså gå riktigt bra oavsett om du har en teknisk utbildning eller inte. 

Så mycket kan du tjäna på sin stake pool operation

Du är säkerligen nyfiken på hur mycket det går att tjäna på att driva en stake pool operation? Därför har Cardano gjort en egen kalkylator där du kan snabbt kan räkna ut hur mycket du kan tjäna om du har din egen stake. Kom ihåg att detta bara är en kalkyl och att det aldrig finns några garantier för att dessa siffror stämmer till punkt och pricka. Det är förstås också upp till dig själv om du kommer gå med vinst eller inte.

Cryptocurrency and business

Så fungerar det med en privat pool

Rent tekniskt kan du ha en stake pool där du är ägare till 100% och får 100% belöningen. Det betyder att alla som bidrar till din pool inte kommer få ta del av belöningen. Problemet är att det är väldigt svårt att få folk att investera i din pool på detta sättet. De vill ju också få någonting för besväret. Dock skulle det fungera om du själv kommer investera väldigt stora summor och inte behöver hjälp av någon annan. De flesta väljer dock att ha publika stake pools som är öppna för alla.

Hur får jag andra att investera?

En stor del i stake pool operation är att få andra att investera i din pool. Du har konkurrens från flera andra som sysslar med samma sak. Det betyder att din pool måste vara online hela tiden och aktiv för att skapa nya block. Det brukar kallas för staking och kräver mycket el. Du får även en unik adress som du kan dela med dig av till andra som också vill vara med och dela på kakan. 

Det finns flera sätt du kan marknadsföra dig på. Du kan till exempel skapa en egen hemsida där du informerar om din pool och hur andra gör för att gå med. Där kan du även prata mer om fördelarna och varför de ska välja just dig. Du kan även dela med dig av din information på sociala medier och försöka sprida så mycket information som möjligt. 

Något som är viktigt att dela med sig av är tryggheten. De som ska gå med i ditt lag måste vara säkra på att det är tryggt och att de inte kommer bli lurade. Det är också något som du kan prata mer om på din plattform. De flesta vill även veta mer om hur ditt lag är uppbyggt och hur det fungerar med belöningen. Då har du kommit en bra bit på vägen.

Vanliga frågor och svar om stake pool operation

Nej, det är det inte riktigt. Mining är ett uttryck som används för Bitcoin. Cardano har ett uttryck som heter staking. Processen är inte heller uppbyggd på samma sätt.

I teorin ja, men det krävs en del kunskap. Om du inte är utbildad inom IT finns det mycket information du kan hämta på nätet. Om du har ett driv och engagemang kan du bli lika duktig på den vägen.

Det är svårt att säga en summa på rak arm men du kan använda en speciell kalkylator som finns på Cardanos hemsida. Där fyller du bara i den information som efterfrågas, sedan ser du ungefär hur mycket du kommer tjäna.

Det finns flera sätt men de flesta gör en egen hemsida och använder sig av sociala medier. Då har du chans att få spridning över hela världen.