Hoppa till innehåll
Stake pool delegation

Stake pool delegation

Cardano är en blockkedja där du kan investera i en valuta som ADA. Då kan du vara delaktig i något som kallas för stake pool delegation. Det finns egentligen inget svenskt namn men det handlar om hur du fördelar din insats i olika “pooler”. Genom att dela med dig av din insats bidrar du till att nätverket kan växa, du kan få belöningar och vara med på resan som Cardano gör.

Fördelarna med att investera i kryptovaluta​

Vad är egentligen en insats?

Cardano har en egen kryptovaluta som heter ADA. När du har en eller en större summa ADA som ligger på Cardanos nätverk har du en insats eller en stake. Ju fler ADA du har desto större insats. Det kan jämföras med ett aktieinnehav. För att Cardano ska fungera som det ska är det viktigt att du kan delegera eller panta din valuta. 

Det finns två sätt som du kan få belöningar som ADA-innehavare. Det ena är att du delegerar din insats till en pott som ägs av någon annan. Det andra är att du själv ansvarar över en pott och låter andra köpa in sig. Allt detta styr sedan blockkedjan och det är det som bestämmer hur stor belöning du kommer få. 

Om fler lägger en insats i en pott kommer den växa. Då är det större chans att blockkedjan utvecklas och tar nästa steg. När det händer kommer alla som har lagt en insats i en viss pott få dela på belöningen.

Cardano

Stake pool delegation är en ständigt pågående process

Inom Cardano pratar man mycket om att delegera sin insats. Det är det som är grunden till stake pool delegation. Alla som äger ADA kan avvara en del av sitt innehav och lägga det i en gemensam pott. Det betyder alltså att man delegerar en del av sitt ägande. Du behöver inte ha några kunskaper om ADA för att delta. Alltså kan alla innehavare ha chansen att få lite extra belöningar och vara mer delaktiga i Cardano.

Varför delar Cardano ut belöningar?

Det kan tyckas lite konstigt att Cardano delar ut belöningar bara för att man väljer att placera sitt innehav hos dem. Dessa belöningar är ett sätt att försäkra att Cardano fortsätter att utvecklas och att blockkedjan inte bryts på något sätt. Det ligger många timmars matematik och arbete bakom dessa belöningar. Då kan de garantera att de blir rättvist utbetalda till alla som deltar. 

Om du vill veta hur mycket du själv skulle kunna tjäna på att bli en innehavare i Cardano finns det en särskild kalkyl på deras hemsida. Där fyller du bara i hur mycket ADA du skulle köpa för att räkna ut hur stor bonus du kan få. Då ser du snabbt om det är värt att satsa på eller inte. Om du även tror mycket på Cardano och kryptovalutor i övrigt kan det vara roligt att vara med på en sådan satsning.

Så hittar du en pott där du kan lägga en insats

Cardano bygger alltså på något som kallas för stake pools. Man kan säga att det är en gemensam pott där alla får dela med sig av sin insats. Det är alltid en person som är ansvarig för varje pool. Det är inte alla som kan bli det. Först och främst måste du vara en del av nätverket. Men du måste också vara tekniskt kunnig och försäkra dig om att poolen hela tiden fortsätter få insatser. Det är en förutsättning för att Cardano ska fungera som det är tänkt. 

Varje pool styrs av ett protokoll som väljer ut en ledare. Denna ledare eller chef är alltså ansvarig för att poolen tar nästa steg. Då skapar man ett nytt block i blockkedjan.

Pita Barcelona

Är det möjligt att flytta insatsen till en annan pott?

Om du känner att du flytta din insats från en pool till en annan kan du när du som helst göra det. Det går inte direkt utan det finns speciella brytpunkter för varje blockkedja. Då kommer dina preferenser uppdateras och dina insatser att flyttas. Du kommer även fortsätta att få belöningar under den tid som din insats ligger i den första potten. Det kan tyckas lite komplicerat först men du kommer snabbt förstå hur det går till. 

Det finns två olika virtuella plånböcker

När du ska investera kan du välja att använda två olika virtuella plånböcker. Den ena heter Daedalus vilket är en komplett plånbok. Den andra heter Yoroi och fungerar endast i olika web browsers. Båda har sina för och nackdelar och det är ofta en smaksak vilken man föredrar. 

En fördel med Yoroi är att du kan fördela dina insatser i olika pooler och bara ha en plånbok. Det kan du dock inte inte om du använder Daedalus. Om det är viktigt för dig måste du alltså ha det i åtanke. Har du Daedalus måste du skapa flera olika plånböcker om du vill köpa in dig i olika pooler samtidigt.

Se hur bra det går för din pool

Det finns en speciell tabell som visar hur bra det går för varje pott. Du har inte full insyn i varje stake pool delegation eftersom viss information är privat. Du kan dock se hur det har gått för dem historiskt sätt och hur det bör gå i framtiden. Resultatet mäts i procent. Om en kedja bara bidrar till hälften av blocken i blockedjan de var nominerade för så kommer den stå som 50% i tabellen. Det finns många anledningar till varför det sker men den vanligaste är att den ansvariga har avslutat poolen. 

Det här är inget du bör bry dig om i första taget. Dessa kommer även vara lättare att läsa ut om du tänker långsiktigt. Om en pool inte producerar några blocks ännu kommer deras ranking vara 0%. Det är ju förstås lite missvisande. En pool kan även gå bättre än förväntat och då kommer den rankas över 100%.

Så väljer du rätt stake pool delegation

Eftersom poolerna har olika ranking är de mer eller mindre eftertraktade. Det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Om du använder Daedalus får du en lång lista på alla potter i programmet. Yoroi visar också denna informationen fast i deras utforskare. Alla potter har olika färgkoder och ranking för att du lättare ska kunna välja rätt. Du måste också se till vad som passar dig bäst. 

 

Det finns som sagt en kalkylator som räknar ut hur mycket du kan tjäna. Detta är alltså bara ett förslag och ingen garanti. Dock är det en väldigt realistisk siffra som du kan gå efter när du ska fatta ett beslut.

Hur ser jag att jag har fått en belöning?

Den betalas ut till din ADA-wallet när din pool har nått nästa block. Då kommer du se att dina rewards och ditt saldo har ökat. Ju längre du gör det desto större belöningar kan du ta del av. Om du deltar i stake pool delegation en längre tid kommer du förhoppningsvis se dina rewards öka. Det beror även på hur mycket av din ADA-stake som du väljer att lägga i en pott. 

Om det är något som faller dig i smaken kanske du till och med blir ansvarig för en pool? Som du kunde läsa i texten är det inte ett ansvar som tillfaller vem som helst utan som bara ges till de som kan axla ansvaret. Det kan vara något att sträva efter om du ser kryptovalutor som en långsiktig investering. 

icon

Så ser framtiden ut för stake pool delegation

Många säger att kryptovalutor kommer få en allt större roll i framtiden. Det är ju trots allt valutor som alla kommer kunna använda utan växelkurs. Det blir då även enklare att göra internationella affärer. Om denna prognosen håller i sig finns det stora förhoppningar för stake pool delegation och dess framtid. Det finns många experter som spekulerar i vad som kommer hända med ADA, Cardano och kryptovalutor. Du kan alltså läsa på om du vill ha mer information.

Vanliga frågor och svar om Stake Pool Delegation

Ja, alla kan lägga en del av sin personliga förmögenhet i en stake pool. Det är dock inte alla som kan vara ansvarig för en egen pool. Då krävs det lite mer kunskap om hur Cardano och ADA fungerar.

Det bestämmer du själv. Dock får du högre belöningar om du lägger en större del av din förmögenhet i potten. Du kan börja smått och sedan öka din insats om det känns rätt.

Absolut! Cardano är noga med sina säkerhetsföreskrifter och ser till att din kryptovaluta är skyddad samtidigt som du förvarar de i en pool

Ja, det kan du. Dock tar det lite tid innan systemet uppdateras och du ser din insats i en ny pool. Så snart tidslinjen har passerat kommer du kunna se din nya pool om du loggar in på din virtuella plånbok. Det är väldigt enkelt att följa med i detta.