Hoppa till innehåll
Vad är ADA?

Vad är ADA?

ADA är en ny form av kryptovaluta som kan användas överallt och av vem som helst. Det är i alla fall det som marknadsföringen säger. Alla transaktioner sker direkt på ett säkert sätt. Det är alltså blockkedjan Cardano som ligger bakom valutan. 

Betala med ADA på hotell​

En introduktion till ADA

För den som inte känner till ADA är det en valuta som är döpt efter ADA Lovelace. Hon var en matematiker och brukar räknas som den första dataprogrammeraren, dessutom var hon dotter till poeten Lord Byron. 

Gällande valutan så är det en digital valuta, precis som Bitcoin. Vem som helst kan använda ADA för att göra en transaktion oavsett vart du sitter i världen. Du behöver inte heller blanda in några banker eller någon annan tredje part. Alla transaktioner övervakas och registreras av Cardanos egna blockkedja. 

Alla som äger ADA-valuta är också en del av Cardanos egna blockkedja. Valutan förvaras i en särskild virtuell plånbok som bara du har tillgång till. Du kan även dela en del av din valuta med blockkedjan i utbyte mot belöningar. Cardano håller även på att utveckla valutan och vill att den ska kunna användas till en rad olika saker på deras plattform.

Så köper och säljer du valutan

Det finns flera plattformar som tillåter dig köpa och sälja ADA. Det enklaste är att söka efter olika alternativ på nätet och komma fram till vilket du tycker passar bäst för dig. De olika plattformarna kan skilja sig lite så det är bäst att läsa på lite. Det är också viktigt att plattformen stödjer just ADA. 

 

När du öppnar en kryptoplånbok får du en speciell nyckel. Det är en slags kod som identifierar just din plånbok. För att din krypto ska vara säker är det viktigt att du inte delar med dig av denna nyckel utan håller informationen för dig själv. Du kan även läsa på lite om hur du håller din valuta i säkerhet innan du gör några större investeringar.

Så förvarar du din ADA valuta

Det första du måste göra är att öppna en kryptoplånbok vilket vi nämnde ovan. Du får då förutom en privat nyckel även en offentlig nyckel. Det är denna du uppger så andra kan skicka pengar till dig. Det är ungefär som att ge ut sitt telefonnummer när någon ska swisha dig. 

Du kan när som helt logga in till din virtuella plånbok för att se till saldo och hitta mer information om blockkedjan. Det är också här du förvarar din ADA valuta tills du vill sälja. De två huvudsakliga plånböckerna som används av Cardano till ADA är Daedalus och Yoroi. Det finns även virtuella plånböcker från tredje part som fungerar lika bra. 

En kall eller varm plånbok

Det kan tyckas vara ett lite konstigt uttryck men i kryptovärlden så skiljer man även på en varm och en kall plånbok. Det är inte så konstigt som det kanske låter vid första anblick. 

En varm plånbok är kopplad till internet och du har alltid tillgång till den så länge du har din privata nyckel. Ett vanligt exempel är en virtuell plånbok för mobilen. En kall plånbok är alltså motsatsen, en plånbok som fungerar offline. Den används främst för att lagra valuta som ska ligga under en längre tid. Det är inte valuta som du behöver ha tillgång till dygnet runt.

vad är ADA?

Läs på om vad är ADA innan du bestämmer dig

Nu har du fått en liten introduktion och svar på frågan vad är ADA. Men om du vill investera är det bra att ta del av så mycket information som möjligt. Det kan liknas med att investera i aktier. Ju mer du vet desto bättre förutsättningar har du. Det finns aldrig några garantier för att valutan ska öka precis som med alla slags investeringar. Därför är det viktigt att du inte investerar pengar som du inte har råd att förlora.

Vilken handelsplattform är bäst för att köpa ADA?

Avanza

Trijo

Coinbase

Nordnet

Binance

Degiro

Bitpanda

NAGA

Vanliga frågor om ADA

Det är en kryptovaluta som ägs av blockkedjan Cardano.

Du måste först öppna en virtuell plånbok på en plattform som stödjer ADA. Sedan är det bara att börja investera.

Ja, det funkar vart du än befinner dig. Det beror på att det är en virtuell valuta.