Hoppa till innehåll

Vad är cardano (ADA) och hur köper man det?

Cardano – framtidens kryptovaluta? Även om det kan vara svårt att svara på frågan är Cardano på många sätt unikt och en förbättring av tidigare blockchain-plattformar. Cardano har under senare år vuxit kraftigt i popularitet i takt med att kryptovärlden expanderar till nya platser och användare.

Cardano är en offentlig blockchain-plattform och använder sig av en helt egen kryptovaluta, även kallad ADA. Det fungerar som digitala kontanter och påminner om projektet Ethereum. Cardano skapades nämligen av Ethereums tidigare VD, Charles Hoskinson, varpå likheterna.

Även om projekten påminner om varandra skiljer de sig åt på flera punkter. Enligt Charles Hoskinson är Cardano den tredje generationen blockchain. Till skillnad från Ethereum har han sett till att förbättra Blockchain tekniken hos Cardano genom att fokusera på skalbarhet, interoperabilitet och hållbarhet. Den förbättrade tekniken gör den unik på många sätt, varpå det kan vara intressant att köpa Cardano.

 

Så kan du köpa Cardano

Funderar du på att köpa Cardano? Så kan du köpa Cardano på CryptoRunner Sverige snabbt och enkelt. Du kan både sälja och köpa Cardano via flertalet olika aktörer. Se till att använda en plattform som inte tar höga avgifter. Leta istället efter de billiga alternativen hos stora kända plattformar såsom Coinbase, Bitfinex och Binance.

När du väl handlar Cardano på en handelsplats kommer de att förvaras i deras egna online plånbok. Syftet med kryptovalutor är att kontrollera och äga sina egna pengar. Därför bör du se till att skydda dem på ett säkert sätt genom egen förvaring. Det kan du göra genom antingen en digital eller fysisk plånbok. En fysisk plånbok är det mest säkra alternativet och skyddar dina pengar från hackare. Förvara aldrig stora mängder Cardano eller kryptovaluta på en handelsplats. De kan nämligen riskera att begränsas och blockeras. Värst av allt är att du kan riskera att förlora dina pengar.

 

Hur skapades Cardano?

Grundarna till Cardano är Charles Hoskinson och Jeremy Wood. De var båda med och startade Ethereum 2013. Efter att ha lämnat Ethereum bestämde de sig för att samarbeta på ett gemensamt projekt, Cardano. De startade tillsammans ett eget företag, IOHK (Input Output Hong Kong), vilket är ett av bolagen bakom Cardano. Enligt BitcoinWiki skapades Cardano så tidigt som 2015, men dess kryptovaluta ADA lanserades två år senare 2017.

Det är inte endast Charles och Jeremy som är inblandade i Cardano. Ett team bestående av både forskare och ingenjörer finns med bakom kulisserna vilka hjälper till att driva utvecklingen. Idag är Charles och Jeremys bolag “IOHK”, tillsammans med “The Cardano Foundation” och “Emurgo”, de 3 mest involverade bolagen som hjälps åt att både granska och utveckla Cardano.

Vad är Cardano?

Cardano är i grund och botten en offentlig blockchain-plattform med en helt unik kryptovaluta, ADA. Grundarna Charles och Jeremy hade som mål att skapa denna plattform för att förändra hur kryptovalutor är utvecklade och designade.

Deras främsta fokus låg i att skapa flera olika typer av innovationer, samtidigt som de ville tillhandahålla ett mer hållbart och balanserat ekosystem. Målet är att Cardanos ekosystem ska vara bättre anpassat efter dess användares behov, samt andra typer av system som vill kunna integreras.

Hur skiljer Cardano från andra kryptovalutor?

Charles ska ha kallat Cardano för den tredje generationen blockchain. Genom att ha granskat både för- och nackdelar med den första och andra generationen blockchain (Bitcoin och Ethereum) insåg Charles att skalbarhet, interoperabilitet och hållbarhet behövde förbättras. Det är dessa som legat till grund för skapandet och utvecklingen av Cardano, och vilket de även fortsätter att göra idag. 

Vad som gör Cardano speciellt från andra kryptovalutor är att dess blockchain-projekt har sitt ursprung i filosofi och vetenskap. Dessutom används ett unikt programspråk kallat “Haskell”, vilket har en hög grad av feltolerans. Cardano är dessutom världens första peer-granskade blockchain, vilket innebär att det inte finns en vinstdrivande organisation bakom protokollet för att granska och uppdatera det.

Viktigt att känna till innan du börja köpa Cardano

Cardano bär på många fördelar. En väl påläst grundare, samt ett starkt ledarskap ligger till grund för Cardano och dess blockchain teknik. Samtidigt har Cardano ett stort stöd från många organisationer och utvecklare. Personer runt hela världen arbetar för att ständigt utveckla och förbättra Cardano.

Innan du börjar köpa Cardano bör du dock känna till att kryptovalutan innehåller hög volatilitet. Dess kurs kan svänga kraftigt i pris. År 2021 ökade dess pris till nya rekordnivåer, för att sedan under 2022 sjunka ner igen till tidigare prisnivå. Här kan du se Cardano kursen live: https://cryptorunner.com/sv/kryptovaluta-kurser/

Precis som många andra kryptovalutor finns Cardano endast i ett begränsat antal på totalt 45 miljarder ADA. I och med att kryptovalutor får allt mer uppmärksamhet, samtidigt som många inser fördelen med att använda sig av ett decentraliserat system, har efterfrågan av Cardano på senare år ökat. Samtidigt som en låg efterfrågan och högt utbud leder till ett lägre pris, kan en hög efterfrågan och ett lågt utbud leda till en högre kurs.