Hoppa till innehåll

Vad är ett smart kontrakt?

Smarta kontrakt eller “smart contract” som det heter på engelska är ett slags digitalt kontrakt inom blockchainteknologin. Kontraktet har speciella villkor som är inskrivna genom en slags kod. Så snart villkoren för kontraktet uppfylls börjar det gälla. Detta sker automatiskt och behöver inte veriferas av en tredje part. Det är en av anledningarna till att det kallas ett smart kontrakt. Fördelarna är att det både är säkert och spårbart. Dessutom är det helt transparent för alla inblandade. 

Vad är ett smart kontrakt och varför är det unikt?

Det som är unikt med ett smart kontrakt är att man inte involverar människor. Man kan säga att kontraktet är ett slags program. Alltså kan man sluta ett avtal utan att någon stor auktoritet blandar sig i. Dessutom kan båda parterna som ingår i kontraktet vara helt anonyma. 

De flesta som hör ordet blockchain tänker nog på kryptovalutor som Bitcoin men det är långt ifrån allt som blockchain kan användas till. Det har alltså utvecklats och blivit mycket mer än så. Cardano är ett exempel på en sådan blockkedja. 

Historien om smarta kontrakt

Den som först började prata om smarta kontrakt var Nick Szabo, en datatekniker som uppfann en virtuell valuta redan 1998. Det var alltså hela 10 år inna Bitcoin kom på tal. Det är många som tror att Szabo är mannen bakom Bitcoin. Grundaren har ju valt att vara anonym i alla dessa år. Szabo själv förnekar dock att så är fallet. 

Szabo var i alla fall den första som kom på konceptet med smarta kontrakt. Han ville använda den teknologi som redan fanns och utveckla den ytterligare. I hans uppsats går det läsa allt om hur dessa kontrakt skulle fungera i praktiken, punkter som sedan skulle visa sig bli sanna. Det är inte konstigt att så många spekulerar i hans inblandning.

Flera fördelar med ett smart kontrakt

En av de främsta fördelarna med ett blockchain-kontrakt är att det är väldigt säkert. Det är till exempel skyddat från hackare. Det går inte heller att ändra avtalsvillkoren när ett kontrakt väl är skrivet. Chansen för bedrägeri är alltså mindre. 

Ett smart kontrakt är också mer effektivt än ett vanligt eftersom du eliminerar alla mellanhänder. Det blir även billigare som en följd av detta. Du behöver inte anlita några jurister som ser till att villkoren i kontraktet efterföljs, det är istället koden som ser till att det sker. På många sätt är det alltså mer fördelaktigt än ett traditionellt kontrakt. 

Djupdykning i smarta kontrakt

Smarta kontrakt är något som blir allt mer vanligt. Dessa kontrakt är helt digitala och tillämpar något som heter blockkedjeteknik. Det är mest känt från kryptovalutor som Bitcoin och Etherum. Fördelen med dessa kontrakt är att de inte behöver verifieras en av tredje part. Det är istället något som sker automatiskt. Det är tack vare den unika koden i kontraktet. Alltså är de smarta kontrakten helt spårbara och transparenta.

Den stora skillnaden mot vanliga kontrakt är att det inte finns någon mänsklig faktor. Villkoren är alltså en kod som sköts automatiskt. Du kan fortfarande lita på att det sköts på ett säkert sätt.

Här kommer vi göra en djupdykning i smarta kontrakt och se hur de fungerar. Vi kommer även se vilka branscher som kan ha nytta av dessa kontrakt. Det är faktiskt väldigt många branscher som skulle kunna implementera en sådan teknik. Just nu är det fortfarande en utopi och det är inte så många som har vågat satsa. Allt talar dock för att detta kommer ändra sig i framtiden. Då har tekniken också hunnits utvecklas ännu mer vilket är ett stort plus.

Hur fungerar smarta kontrakt i grunden?

Ett smart kontrakt har olika villkor mellan två parter precis som vanligt. Det kan verka ganska komplicerat men är i grund och botten ganska enkelt. Kontrakten bygger på en teknik som kallas if-then. Det är en speciell kod som är anpassad för olika typer av avtal. Ett enkelt exempel är om du ska köpa en vara av ett företag. När du har skickat in din betalning kommer din vara att bli tillgänglig. Det är så dessa smarta kontrakt fungerar. Det kan vara flera parter inblandade beroende på hur kontraktet ser ut.

En man vid Nick Szabo beskrev det också som en varuautomat. När du lägger i pengar så får du det som du betalat för. Du får alltså din produkt levererad. Fördelen med det smarta kontraktet är att du slipper alla mellanhänder. Det är till exempel inga myndigheter som lägger sig i dina kontrakt.

Det finns idag en ganska stor misstro till myndigheter och banker på grund av flera stora skandaler genom åren. Många personer letar därför efter ett sätt att göra transaktioner utan att staten eller olika myndigheter lägger sig i. Smarta kontrakt kan alltså vara lösningen på detta. Många efterlyser också mindre övervakning och att vi ska kunna vara mer privata på nätet. Det är en anledning till att kryptovalutor redan har blivit enormt populära. Nu är alltså smarta kontrakt näst på tur. Världen måste även anpassa sig till att vi gör allt mer online. Vi behöver alltså digitala kontrakt för att hänga med i utvecklingen.

Hur används smarta kontrakt med kryptovaluta?

Det är fullt möjligt att lägga till kryptovalutor i dessa kontrakt. Då kan kryptovalutor användas som betalningsmedel. Ethereum är ett välkänt exempel. Det betyder att du kan bygga dina egna smarta kontrakt på en plattform. Kontrakten är också ett sätt att skapa något som kallas för Dapps. Det innebär i stort sätt att utvecklare kan bygga nya appar. När de har laddats upp på en blockkedja kommer de fungera exakt som om de var programmerade. Det är också säkert eftersom ingen enskild person kan ha full kontroll.

Dessa smarta kontrakt är också tillgängliga för alla vilket är en av många fördelar. De kan faktiskt användas inom de flesta branscher så länge villkoren uppfylls. Idag används de bland annat för spel och olika kryptovalutor. Många tror att detta bara är början. I framtiden kommer vi se mycket mer av dessa kontrakt och allt mindre av traditionella kontrakt. Det gäller bara att allt fler branscher vågar satsa och börjar implementera dessa kontrakt i sina dagliga verksamheter.

Ethereums smarta kontrakt

Ethereum är just nu den kändaste blockkedjan som har stöd för dessa digitala kontrakt. Alla kontrakt består av en speciell kod och all data lagras på Ethereums unika blockkedja. Dessa kontrakt kontrolleras inte heller av någon enskild person utan är helt automatiska. De säkras istället av nätverket. En användare kan kommunicera med kontraktet och även skicka pengar men inte bestämma hur det ska svara. Det bestäms av en kod. Många har redan valt att investera i Ethereum som en kryptovaluta. Det är bara Bitcoin som har fler investerare än Ethereum i nuläget.

Skillnaden mellan bitcoins blockchain och Ethereums blockchain

Ethereums blockkedja påminner på många sätt om Bitcoin. De består båda av något som kallas peer to peer. Dock är Ethereums programspråk lite mer komplicerat eftersom det tillåter att man kan skriva smarta kontrakt. Ethereum använder sig av ett programmeringsspråk som heter Solidity.

Övriga kryptovalutor som har stöd för smarta kontrakt

Det är inte bara Ethereum som har stöd för smarta kontrakt. Det har även följande kryptovalutor:

  • Stellar

  • Cardano

  • NXT

  • Polkadot

  • EOS

  • Tron

Om du är intresserad av smarta kontrakt kan du alltså börja att investera i någon av dessa valutor i listan. Du kan börja investera genom att öppna ett konto på en handelsplats.

Skillnaden mellan traditionella kontrakt och smarta kontrakt

Den stora skillnaden mellan dessa kontakt är att ett smart kontrakt inte behöver blanda in några människor eller myndigheter. Du behöver till exempel inte ha kontakt med en bank för att skriva kontrakt. Alla villkor är inbäddade i en speciell kod och har förutbestämda villkor. Du kan sedan lagra information och göra transaktioner för de smarta kontrakten. Det var kryptografen Nick Szabo som först myntade detta intryck.

Så tillämpas smarta kontrakt i realiteten

Smarta kontrakt skulle kunna användas i flera olika branscher men är i nuläget ganska begränsade. Man tror dock att det kommer bli vanligt för att effektivisera leveranser i framtiden. Det kommer leda till mindre störningar. Det finns redan företag som har börjat med smarta kontrakt i sin verksamhet. Detta för att spåra försenade leveranser. Smarta kontrakt kan också användas för att skriva hyresavtal eller för att betala räkningar mellan hyresgäster och fastighetsägare.

Finans och DeFi

Man tror att smarta kontrakt kommer ha en stor betydelse inom finansvärlden och det som kallas DeFi. Det betyder att smarta kontrakt kommer ta över transaktioner som normalt har utförts av bankerna. Med smarta kontrakt behövs inte längre någon mellanhand. Det betyder att de som normalt inte har tillgång till banktjänster skulle kunna utföra banktjänster. De transaktioner som normalt tar flera dagar skulle också gå att genomföra på ett par få minuter. Det är dessutom tillgängligt över hela världen. Du har dessutom full kontroll över alla dina pengar. En sista fördel är att du aldrig behöver anpassa dig efter bankens öppettider. Att göra transaktioner med smarta kontrakt fungerar oavsett dag och tid på dygnet.

Gaming

Blockkedjetekniken skulle också kunna bli en naturlig del av spelvärlden och online gaming. Det kan till exempel ha en helt slumpmässigt register av pokerhänder eller tärningskast. En blockkedja skulle även kunna registrera vad som är en spelares styrkor och svagheter. Det kan även fungera för köp i olika spel och andra funktioner. Redan nu är det många företag som använder denna typ av teknik för att skapa virtuella spelvärldar.

Resor och flygbolag

Många flygbolag och hotellkedjor har lojalitetsprogram där medlemmar kan samla på sig poäng och använda dessa till framtida resande. Med en blockchain kan man bygga upp ett sådant program vilket ger mynt som kan spenderas i en särskild butik. Man kan också kopplas vidare till en tredje part som samarbetar med bolaget. Blockkedjor är alltså perfekta för olika typer av lojalitetsprogram.

Media

En annan bransch där blockkedjor kan vi väldigt stort är mediebranschen. Idag är det väldigt vanligt att man endast släpper filmer och musik digitalt. Vi köper inte fysiska CD:s och filmer i samma utsträckning som förr. Det är mer lättillgängligt men också lättare att piratkopiera. Det är något som artister fortfarande är väldigt missnöjda med. Om man använder sig av en utgivning som är baserad på blockchain skulle varje utgåva vara unik. Då skulle även tittaren eller lyssnaren kunna betala direkt till artisten eller mediabolaget. Det är en väldigt smidig och säker lösning som definitivt skulle uppskattas.

Underhållning

Det var faktiskt underhållningsbranschen som var först ut med att se nyttan med smarta kontrakt. Då var det främst olika idrottslag och konstnärer som fokuserade på detta. Det har till exempel varit möjligt att köpa speciella samlarobjekt och samtidigt stötta artisten eller laget. Det har också varit ett sätt att få förmåner. Det kan till exempel handla om att få en speciell sittplats på en konsert eller att artisten ska släppa en viss låt som singel.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Är smarta kontrakt säkra?

Ja, de är helt säkra att använda. Det beror på att de automatiserade, transparenta och spårbara.

Hur vet man att blockkedjan för smarta kontrakt är säker?

Du kan känna dig trygg och säker om du väljer en etablerad blockkedja med gott rykte. Ett sådant exempel är Ethereum.

Är varje blockkedja för varje smart kontrakt decentaliserat?

Ja, varje blockkedja använder sig av decentraliserade system. Det är det som är själva syftet med blockkedjor.

Vad är skillnaden mellan ett digitalt kontrakt och ett smart kontrakt?

Det är ingen skillnad. Ett smart kontrakt är ett annat ord för ett digitalt kontrakt.