Hoppa till innehåll

Vad är ett smart kontrakt?

Smarta kontrakt eller “smart contract” som det heter på engelska är ett slags digitalt kontrakt inom blockchainteknologin. Kontraktet har speciella villkor som är inskrivna genom en slags kod. Så snart villkoren för kontraktet uppfylls börjar det gälla. Detta sker automatiskt och behöver inte veriferas av en tredje part. Det är en av anledningarna till att det kallas ett smart kontrakt. Fördelarna är att det både är säkert och spårbart. Dessutom är det helt transparent för alla inblandade. 

Vad är ett smart kontrakt och varför är det unikt?

Det som är unikt med ett smart kontrakt är att man inte involverar människor. Man kan säga att kontraktet är ett slags program. Alltså kan man sluta ett avtal utan att någon stor auktoritet blandar sig i. Dessutom kan båda parterna som ingår i kontraktet vara helt anonyma. 

De flesta som hör ordet blockchain tänker nog på kryptovalutor som Bitcoin men det är långt ifrån allt som blockchain kan användas till. Det har alltså utvecklats och blivit mycket mer än så. Cardano är ett exempel på en sådan blockkedja. 

Historien om smarta kontrakt

Den som först började prata om smarta kontrakt var Nick Szabo, en datatekniker som uppfann en virtuell valuta redan 1998. Det var alltså hela 10 år inna Bitcoin kom på tal. Det är många som tror att Szabo är mannen bakom Bitcoin. Grundaren har ju valt att vara anonym i alla dessa år. Szabo själv förnekar dock att så är fallet. 

Szabo var i alla fall den första som kom på konceptet med smarta kontrakt. Han ville använda den teknologi som redan fanns och utveckla den ytterligare. I hans uppsats går det läsa allt om hur dessa kontrakt skulle fungera i praktiken, punkter som sedan skulle visa sig bli sanna. Det är inte konstigt att så många spekulerar i hans inblandning.

Flera fördelar med ett smart kontrakt

En av de främsta fördelarna med ett blockchain-kontrakt är att det är väldigt säkert. Det är till exempel skyddat från hackare. Det går inte heller att ändra avtalsvillkoren när ett kontrakt väl är skrivet. Chansen för bedrägeri är alltså mindre. 

Ett smart kontrakt är också mer effektivt än ett vanligt eftersom du eliminerar alla mellanhänder. Det blir även billigare som en följd av detta. Du behöver inte anlita några jurister som ser till att villkoren i kontraktet efterföljs, det är istället koden som ser till att det sker. På många sätt är det alltså mer fördelaktigt än ett traditionellt kontrakt.