Kryptovaluta förklarad med för- och nackdelar för investeringar
Vad är en kryptovaluta?
Kryptovalutor är digitala eller virtuella valutor som använder kryptografi för att säkra transaktioner och reglera skapandet av nya enheter. Kryptovalutor är decentraliserade, vilket innebär att de inte tillhör någon nation eller regering. Bitcoin, som skapades 2009, var den första kryptovalutan. Det finns massor av olika kryptovalutor, Etherium, Cardano och Dogecoin är bara några av dem. Vill du handla kryptovaluta görs det på decentraliserade börser. Kryptovaluta kan också användas för att förvärva varor och tjänster.
Det finns några saker att tänka på innan man investerar i kryptovaluta, till exempel volatilitet, decentralisering och anonymitet.
Kryptovaluta är notoriskt volatila, vilket innebär att deras pris kan fluktuera kraftigt från dag till dag. Detta gör dem till en riskfylld investering, eftersom du kan förlora mycket pengar om värdet på dina mynt sjunker. Kryptovalutor är inte föremål för statlig reglering eller kontroll, vilket vissa människor ser som en fördel. Detta innebär dock också att det inte finns någon enhet som ansvarar för att transaktionerna sker smidigt eller att mynten präglas på rätt sätt.
Detta kan leda till problem på sikt om systemet inte hanteras på rätt sätt.
De flesta kryptovalutor är utformade för att vara anonyma, vilket innebär att du inte kan spåra identiteten på de personer som står bakom en transaktion. Detta kan ses som en fördel av vissa, eftersom det tillför ett lager av säkerhet. Men det innebär också att du inte kan vara säker på vem du har att göra med när du handlar med mynt.
Hur man investerar i kryptovaluta
Om du är intresserad av att investera i kryptovaluta finns det några saker du bör veta.
Kryptovalutor köps vanligtvis med fiatvaluta (traditionell valuta som dollar eller euro). De kan också köpas med en annan kryptovaluta, som Bitcoin.Investeringar i kryptovalutor görs i allmänhet genom online-börser. Detta är webbplatser där du kan köpa, sälja eller handla med kryptovalutor. Några exempel på populära börser är Coinbase, Binance och Kraken.
När du köper kryptovalutor måste du lagra dem i en digital plånbok. Detta skiljer sig från ett traditionellt bankkonto, som lagrar dina pengar på en fysisk plats. Plånböcker kan vara mjukvaruprogram som installeras på din dator eller telefon, eller så kan de vara offline lagringsenheter som USB-enheter.
Tips för att investera i kryptovaluta
Här är några tips som hjälper dig att investera i kryptovaluta:
1. Gör din research
Kryptovalutor är en högriskinvestering. Se till att du förstår riskerna och de potentiella vinsterna innan du investerar.
2. Börja i liten skala
Investera inte mer än du har råd att förlora. Kryptovalutor är volatila och priserna kan fluktuera kraftigt från dag till dag.
3. Använd en välrenommerad börs
Det finns många bedrägerier i kryptovalutavärlden. Välj en välrenommerad börs som Coinbase eller Binance för att handla med mynt.
4. Förvara dina mynt på ett säkert sätt
Förvara dina kryptovalutor i en digital plånbok för säkerhets skull.
5. Förstå tekniken
Blockkedjetekniken är komplex. Se till att du förstår hur den fungerar innan du investerar.
Hur många olika kryptovalutor finns det?
Det finns för närvarande över 4 000 kryptovalutor i omlopp med ett sammanlagt marknadsvärde på över 200 miljarder dollar. Bitcoin uppfanns 2009 som den första och mest kända kryptovalutan. Sedan dess har ytterligare cirka 1 500 kryptovalutor dykt upp. Dessa kallas ibland för ”altcoins”, en förkortning för ”alternativa mynt”.
Bitcoin är fortfarande den mest värdefulla kryptovalutan, med ett marknadsvärde på över 100 miljarder dollar. Den är dock inte längre det enda spelet i stan. Det finns nu hundratals andra kryptovalutor med ett marknadsvärde på mer än 1 miljard dollar.
Den näst största kryptovalutan är Ethereum, som skapades 2015. Den har ett nuvarande marknadsvärde på 25 miljarder dollar. Andra stora kryptovalutor är Ripple (med ett marknadsvärde på 13 miljarder dollar), Bitcoin Cash (4 miljarder dollar), Litecoin (2 miljarder dollar) och EOS (2 miljarder dollar). Dessutom finns det hundratals andra kryptovalutor med mindre marknadsvärden.
Det totala marknadsvärdet för alla kryptovalutor är cirka 200 miljarder dollar i september 2019, även om denna siffra ändras ofta på grund av kryptoprisernas volatila natur. I slutet av 2017 låg marknadsvärdet på 30 miljarder dollar, men ökade till över 800 miljarder dollar i januari 2018 innan det rasade tillbaka igen.
Bitcoin
Bitcoin är en digital eller virtuell valuta som använder kryptografi för att säkra transaktioner och reglera skapandet av nya enheter. Bitcoin skapades 2009 och är den första och mest kända kryptovalutan. Det finns många olika kryptovalutor, men bitcoin är fortfarande den mest värdefulla med ett marknadsvärde på över 100 miljarder dollar.
Satoshi Nakamoto är det namn som används av den eller de okända personer som utformade Bitcoin och skapade den ursprungliga referensimplementationen. Nakamoto var aktiv i utvecklingen av Bitcoin från 2009 till 2011. I oktober 2011 överlämnade han kontrollen över källkodsförrådet och nätverksvarningsnyckeln till Gavin Andresen, överförde äganderätten till domänen bitcoin.org till honom och slutade bidra till projektet.
Man vet inte mycket om Satoshi Nakamoto, förutom att han/hon/denna är ett geni när det gäller kryptografi. Vissa tror att Nakamoto är en pseudonym för en grupp människor, medan andra tror att det kan vara en enskild person. Tyvärr kommer vi kanske aldrig att få veta med säkerhet.
Etherium
Ethereum är en decentraliserad plattform där smarta kontrakt körs: program som körs exakt som de är programmerade utan möjlighet till bedrägeri eller inblandning av tredje part. Ethereum föreslogs i slutet av 2013 av Vitalik Buterin, en forskare och programmerare av kryptovalutor. Utvecklingen finansierades genom en crowdsale online som ägde rum mellan juli och augusti 2014. Systemet gick live den 30 juli 2015, med 11,9 miljoner mynt ”preminerade” för crowdsale. Detta motsvarar cirka 13 procent av det totala cirkulerande utbudet. Ethereum Virtual Machine (EVM) är en Turing-komplett programvara som körs på Ethereum-nätverket. Den gör det möjligt för vem som helst att köra godtycklig kod, oavsett programmeringsspråk om tillräckligt med tid och minne ges. EVM gör skapandet av decentraliserade tillämpningar (dapps) på Ethereum. En viktig skillnad mellan Ethereum och Bitcoin är att Ethereum tillåter ”smarta kontrakt”: program som körs exakt som de är programmerade, utan möjlighet till bedrägeri eller inblandning av tredje part. Detta gör det möjligt för utvecklare att skapa decentraliserade tillämpningar (dApps) på Ethereums blockkedja.
Ripple
Ripple är ett system för bruttoavveckling i realtid (RTGS), valutaväxling och överföringsnätverk av Ripple. Det kallas även Ripple Transaction Protocol (RTXP) eller Ripple-protokollet och bygger på ett distribuerat internetprotokoll med öppen källkod, konsensusbok och en inhemsk kryptovaluta som kallas XRP (ripples). Ripple lanserades 2012 och ska möjliggöra ”säkra, omedelbara och nästan kostnadsfria globala finansiella transaktioner av alla storlekar utan kostnad”
XRP är Ripples egen kryptovaluta och används för att representera transaktioner i nätverket. Den används också som en reservvaluta av finansiella institutioner med vilken de kan reglera gränsöverskridande betalningar. Ripple har antagits av vissa banker och betalningsleverantörer som ett sätt att snabbt skicka internationella betalningar i realtid. Företaget har partnerskap med American Express, Santander, UniCredit, UBS och andra.
Bitcoin Cash
Bitcoin Cash är en form av Bitcoin som skapades i augusti 2017. Den största skillnaden mellan Bitcoin och Bitcoin Cash är blockstorleken: medan Bitcoin-block är begränsade till 1 MB kan Bitcoin Cash-block vara upp till 8 MB. Detta gör att fler transaktioner kan behandlas per block, vilket teoretiskt sett gör Bitcoin Cash snabbare och mer skalbar än Bitcoin. Bitcoin Cash är också en kryptovaluta, och liksom Bitcoin har den ett begränsat utbud på 21 miljoner mynt. På grund av den större blockstorleken kan dock varje Bitcoin Cash-block innehålla fler transaktioner än ett Bitcoin-block. Detta innebär att det totala antalet transaktioner som kan behandlas per dag är högre för Bitcoin Cash än för Bitcoin. Det huvudsakliga användningsområdet för Bitcoin Cash är som betalningsnätverk: det är utformat för att vara snabbt och billigt att använda, vilket gör det lämpligt för vardagliga transaktioner. Bitcoin Cash används också som en investering, på samma sätt som Bitcoin.
Cardano
Cardano är ett decentraliserat offentligt blockkedje- och kryptovalutaprojekt med helt öppen källkod. Cardano utvecklar en plattform för smarta kontrakt som syftar till att leverera mer avancerade funktioner än något protokoll som tidigare utvecklats. Det är den första blockkedjeplattformen som utvecklas utifrån en vetenskaplig filosofi och ett forskningsdrivet tillvägagångssätt. Utvecklingsteamet består av ett globalt kollektiv av expertingenjörer och forskare
Cardano-protokollet definierades ursprungligen i en vetenskaplig vitbok av Ethereums medgrundare Jeremy Wood och Charles Hoskinson, en av de åtta grundarna av Ethereum. Cardano började utvecklas 2015 och den offentliga blockkedjan lanserades den 29 september 2017.
Cardano erbjuder en unik proof of stake-algoritm som kallas Ouroboros och som inte lider av samma säkerhetssårbarheter som andra algoritmer för att bevisa att det finns en insats. Cardano erbjuder också en ny metod för skalbarhet, kallad ”Recursive InterNetwork Architecture” (RINA), som gör det möjligt att skala nätverket på ett modulärt sätt. Cardano är fortfarande under utveckling och är ännu inte lämplig för användning i verkliga tillämpningar. Teamet fortsätter dock att arbeta för att förbättra plattformen och utöka dess funktioner.
IOTA
IOTA är en kryptovaluta som är utformad för användning inom sakernas internet (IoT). IOTA-nätverket använder inte blockkedjeteknik, utan använder istället en riktad acyklisk graf (DAG) som kallas ”Tangle”. Den största fördelen med IOTA är att det är utformat för att vara skalbart: när fler enheter ansluts till nätverket, desto effektivare blir det. IOTA är också utformad för att vara lätt, så att den kan användas i resursbegränsade enheter som sensorer och wearables. IOTA är fortfarande under utveckling och är ännu inte redo att användas i verkliga tillämpningar. Teamet arbetar dock aktivt med att förbättra plattformen och utöka dess funktionalitet.
EOS
EOS är en kryptovaluta som är utformad för användning på blockkedjeplattformen EOS.IO. EOS.IO-programvaran tillhandahåller en skalbar, Turing-komplett plattform för smarta kontrakt som gör det möjligt för utvecklare att bygga decentraliserade tillämpningar (DApps). Den största fördelen med EOS jämfört med andra blockkedjeplattformar är dess skalbarhet: EOS kan bearbeta miljontals transaktioner per sekund, vilket gör den lämplig för användning i områden med mycket trafik. EOS är också utformat för att vara användarvänligt, med fokus på att göra det enkelt för utvecklare att bygga och distribuera DApps.
EOS är fortfarande under utveckling och är ännu inte redo att användas i produktion. Teamet arbetar dock aktivt med att förbättra plattformen och utöka dess funktionalitet.
Fördelarna med att investera i kryptovaluta
Kryptovalutor erbjuder ett antal fördelar jämfört med traditionella investeringar. De är digitala och globala: Kryptovalutor är digitala och kan skickas överallt i världen. Detta gör dem mycket praktiska för investeringsändamål. De är säkra: Kryptovalutor använder blockkedjeteknik som är mycket säker. Detta gör dem till en säker investering.
De är volatila: Kryptovalutor är notoriskt volatila, vilket innebär att deras pris kan fluktuera kraftigt från dag till dag. Detta gör dem till en riskfylld investering, men också en investering med potential för hög avkastning.
De är anonyma: De flesta kryptovalutor är utformade för att vara anonyma, vilket innebär att du inte kan spåra identiteten på personerna bakom en transaktion. Detta tillför ett lager av säkerhet, men innebär också att du kan inte vara säker på vem du har att göra med när du handlar med mynt.
Riskerna med att investera i kryptovaluta
Kryptovalutor är en högriskinvestering. De är flyktiga och priserna kan fluktuera kraftigt från dag till dag. Detta gör dem till en riskfylld investering, eftersom du kan förlora mycket pengar om värdet på dina mynt sjunker. Kryptovalutor är inte heller föremål för statlig reglering eller kontroll, vilket innebär att det inte finns någon enhet som ansvarar för att se till att transaktionerna går smidigt eller att mynten präglas på rätt sätt. Detta kan leda till problem på lång sikt om systemet inte hanteras på rätt sätt. De flesta kryptovalutor är också utformade för att vara anonyma, vilket innebär att du inte kan spåra identiteten på personerna bakom en transaktion. Detta kan ses som en fördel av vissa, eftersom det tillför ett lager av säkerhet. Men det det innebär också att du inte kan vara säker på vem du har att göra med när du handlar med mynt. Innan du investerar i kryptovalutor bör du noggrant överväga riskerna och de potentiella vinsterna.
Blockchain - Blockkedja
Blockchain är en distribuerad databas som gör det möjligt att genomföra säkra, transparenta och manipuleringssäkra transaktioner. Den kallas vanligen för en ”distribuerad huvudbok” Blockkedjan skapades ursprungligen som tekniken bakom Bitcoin, världens första digitala valuta. Blockkedjan har dock många fler användningsområden än bara kryptovalutor. Blockkedjans potential för säkra, transparenta och manipuleringssäkra transaktioner är en av dess mest spännande tillämpningar. Blockkedjan kan användas för att hålla reda på tillgångars rörelser och registrera transaktioner på ett säkert, transparent och manipuleringsfritt sätt. Detta kan vara mycket fördelaktigt för företag som behöver spåra flödet av tillgångar eller som vill se till att deras affärer är säkra och opåverkade.
Distribuerade organisationer (DAO) kan skapas med hjälp av blockkedjeteknik. En DAO är en organisation som drivs av en grupp människor som kanske inte alla befinner sig på samma plats. DAO:n använder blockkedjeteknik för att driva sina omröstningar och ekonomiska förvaltningsbeslut.
Blockkedjan befinner sig fortfarande i ett tidigt skede och det finns många potentiella tillämpningar som ännu inte har utforskats. Det är dock uppenbart att blockkedjan har möjlighet att revolutionera hur vi bedriver vår verksamhet och organiserar oss.
Är det lagligt att handla med kryptovalutor?
Även om kryptovalutor är lagliga i de flesta länder har några få länder infört restriktioner för dem. Till exempel har Kina förbjudit initial coin offerings (ICO) och Sydkorea finansiella institutioner från att använda kryptovalutor. I Amerika kan de dock användas för investeringsmöjligheter eftersom deras legalitet faller under olika kategorier. Eftersom det skiljer sig från land till land finns det inget enkelt svar på om kryptovalutor är lagliga där du bor.
I allmänhet är kryptovalutor dock lagliga i de flesta länder. Det innebär att du bör kunna handla med dem utan problem. Det är dock alltid bäst att undersöka lagarna i ditt land innan du fattar några beslut.
Sammanfattning
Många experter tror att kryptovalutor är här för att stanna. De erbjuder ett antal fördelar jämfört med traditionella valutor, bland annat säkerhet, öppenhet och manipuleringssäkra transaktioner. Dessutom har den blockkedjeteknik som ligger till grund för kryptovalutor många potentiella tillämpningar som sträcker sig längre än bara till digitala valutor. Av dessa skäl är det troligt att kryptovalutor kommer att bli alltmer populära under de kommande åren.